Η ενδοσκοπική ανάστροφη χολαγγειοπαγκρεατογραφία (ERCP) είναι μια διαδικασία που επιτρέπει στον ιατρό να διαγνώσει προβλήματα στο ήπαρ, τη χοληδόχο κύστη, τα χοληφόρα, και το πάγκρεας. Η ERCP συνδυάζει τη χρήση των ακτίνων Χ και ένα ενδοσκόπιο, το οποίο είναι μακρύ, εύκαμπτο, και διαθέτει δέσμη φωτός και μικροκάμερα. Μέσω του ενδοσκοπίου, ο ιατρός μπορεί να δει το εσωτερικό του στομάχου και του δωδεκαδακτύλου, και να εγχύσει σκιαγραφικές ουσίες εντός του χοληφόρου δένδρου και του πάγκρεατος, έτσι ώστε να μπορεί να απεικονίσει με τις ακτίνες Χ.

 

 

 

Ο γιατρός σας μπορεί να συστήσει μια ERCP για διάφορους λόγους:

  • Για να αφαιρέσετε πέτρες που υπάρχουν στον χοληδόχο πόρο
  • Για την αξιολόγηση και τη θεραπεία στενώσεων των χοληφόρων
  • Για την αξιολόγηση και την αντιμετώπιση διαρροών από τον χοληδόχο πόρο (από τραύμα ή χειρουργικές επεμβάσεις)
  • Για τη διάγνωση του καρκίνου των χοληφόρων ή του παγκρέατος και για την αντιμετώπιση αποφράξεων που προκαλούνται από αυτές τις μορφές καρκίνου

 

 

 

Πώς γίνεται μια ERCP;

 

Για τη εξέταση, θα είστε ξαπλωμένος μπρούμυτα στο εξεταστικό κρεβάτι στο δωμάτιο ακτίνων Χ. Πριν από τη διαδικασία, θα σας χορηγηθούν ενδοφλέβια ηρεμιστικά για να σας βοηθήσουν να χαλαρώσετε και να κοιμηθείτε άνετα κατά τη διάρκεια της εξέτασης. Ενώ ο ασθενής είναι ναρκωμένος, ο αναισθησιολόγος και το ιατρικό προσωπικό παρακολουθούν τα ζωτικά σημεία. Στη συνέχεια ο ιατρός θα εισάγει το ενδοσκόπιο στο στόμα σας και θα το  προωθείσει μέσω του οισοφάγου στο στομάχι και στο δωδεκαδάκτυλο, μέχρι να φτάσει στο φύμα του Vater,το σημείο όπου ο χοληδόχος και ο  παγκρεατικός πόρος εκβάλουν στο δωδεκαδάκτυλο.

Κατά το χρόνο αυτό, ο ιατρός θα περάσει ένα μικρό πλαστικό σωλήνα μέσα από το ενδοσκόπιο. Μέσα από τον σωλήνα, ο γιατρός θα χορηγήσει μια σκιαγραφική ουσία για να κάνει τα χοληφόρα να εμφανιστούν σαφώς στις ακτινογραφίες.

 

Διαχείριση των λίθων και των στενώσεων των χοληφόρων

 

Εάν η εξέταση διαγνώσει λιθίαση ή στένωση των χοληφόρων, ο γιατρός μπορεί να εισάγει  διάφορα εργαλεία μέσω του ενδοσκοπίου για να αφαιρέσει τους λίθους ή να θεραπεύσει την απόφραξη. Επίσης, δείγματα ιστού (βιοψία) μπορεί να ληφθεί για περαιτέρω έλεγχο.

 

Μετά τη διαδικασία

 

Ανάνηψη

 

Η ERCP διαρκεί περίπου από 30 λεπτά έως 2 ώρες κατά μέσο όρο. Μπορεί να έχετε κάποια ενόχληση λόγω του αέρα που εμφυσάτε μέσα στο δωδεκαδάκτυλο και της  έγχυσης  σκιαγραφικής ουσίας μέσα στα χοληφόρα. Ωστόσο, το φάρμακο για τον πόνο και το ηρεμιστικό που χορηγείτε θα σας μειώσει  πάρα πολύ το αίσθημα  δυσφορίας. Μετά τη διαδικασία, θα πρέπει να μείνετε στο νοσοκομείο για 1-2 ώρες μέχρι το ηρεμιστικό να εξασθενήσει. Ο γιατρός θα βεβαιωθεί ότι δεν έχετε σημεία επιπλοκών πριν αποχωρήσετε.Οι οδηγίες κατά την έξοδο θα πρέπει να διαβαστούνπροσεκτικά και να ακολουθούνται.

Οι ασθενείς που αναπτύσσουν οποιαδήποτε από αυτές τις σπάνιες ανεπιθύμητες ενέργειες θα πρέπει να επικοινωνήσετε αμέσως με το γιατρό τους:

 

1)      Σοβαρός κοιλιακός πόνος

2)      Πυρετός

3)      Αιμορραγία

4)      Συνεχής επίμονος κοιλιακός πόνος και διάταση

 

 

 

Νεότερες εξελίξεις

 

Kατά τα τελευταία χρόνια,η μη επεμβατική απεικόνιση του χοληφόρου δένδρου με τη βοήθεια του μαγνητικού τομογράφου,ευρύτερα γνωστή και ως MRCP καθώς και η,όλο και αυξανόμενη χρήση του χολαγγειοσκοπίου (spyglass) κατά τη διάρκεια μιας  κλασσικής ERCP,όπου και επιτυγχάνεται ο καθετηριασμός του χοληδόχου πόρου διαμέσου του αυλού του δωδεκαδακτύλου με είσοδο του ενδοσκοπίου από το στόμα. Ακολούθως, το πολύ μικρής διαμέτρου (3,3χιλ) video χολαγγειοσκόπιο, από τον ίδιο ενδοσκόπο χειριστή, εισέρχεται μέσα από το κανάλι εργασίας του ενδοσκοπίου εντός του χοληφόρου δένδρου του ασθενούς και προσφέρει άμεση ενδοσκοπική εικόνα του αυλού τους. Διαθέτει χειριστήρια κατεύθυνσης του άκρου του καθώς και δικό του κανάλι εργασίας διαμέτρου 1,2χιλ για τη διέλευση μικροεργαλείων λήψης βιοψίας ή ηλεκτροδίων εφαρμογής Laser.

 

Κατηγορίες: Uncategorized

Μέγεθος γραμματοσειράς
Λειτουργία Αντίθεσης