Τι είναι ο Ενδοσκοπικός Υπέρηχος;
Eίναι μια τεχνική που συνδυάζει την ευελιξία του ενδοσκοπίου με την τεχνική των υπερήχων.

Με τη βοήθεια ειδικού ενδοσκοπίου, που εκτός από την οπτική κάμερα, φέρει στο άκρο του μια κεφαλή υπερήχων, διενεργείται υπέρηχος στα όργανα της κοιλιακής χώρας, μέσα από τον οισοφάγο, τον στόμαχο ή το παχύ έντερο. Επειδή η κεφαλή του υπερήχου είναι σε άμεση επαφή με το όργανο του σώματος που εξετάζεται, η διακριτική ικανότητα του ενδοσκοπικού υπερήχου είναι πολύ υψηλή. Μέσα από το κανάλι του ενδοσκοπίου μπορεί να περάσει λεπτή βελόνα με την οποία λαμβάνονται «βαθιές» βιοψίες από το τοίχωμα του στομάχου ή του εντέρου, αλλά και από γειτονικά όργανα (πάγκρεας, λεμφαδένες).

Πώς γίνεται η εξέταση;
Για την εξέταση ο ασθενής προσέρχεται νήστις από το πρωί και υποβάλλεται σε ήπια καταστολή(μέθη), χωρίς την παρουσία αναισθησιολόγου. Η εξέταση διαρκεί 30-60 λεπτά, είναι εντελώς ανώδυνη και ο ασθενής επιστρέφει σπίτι του αμέσως μετά. Η εξέταση του ορθού και του πρωκτού είναι ακόμη πιο εύκολη και σύντομη, γίνεται μετά από προετοιμασία του εντέρου με ένα κλύσμα και δεν απαιτεί καθόλου νάρκωση.

Σε ποιες παθήσεις είναι χρήσιμη η εξέταση;
•    Σε ασθενείς με νεοπλασία οισοφάγου, στομάχου, παγκρέατος, χοληφόρων και ορθού για να διαπιστωθεί το «βάθος» διήθησης του τοιχώματος από τη νόσο, καθώς και η επέκταση στους τοπικούς λεμφαδένες, πριν από την έναρξη θεραπείας.με λίγα λόγια επιτυγχάνεται η σταδιοποιήση της νόσου.
•    Σε ασθενείς με νεοπλασία παγκρέατος όπου γίνεται βιοψία με λεπτή βελόνη,μέθοδος ευρέως γνωστή ως FNA  και λήψη υλικού από το πάγκρεας για να τεθεί η διάγνωση, πριν από την έναρξη της θεραπείας.
•    Σε ασθενείς με παγκρεατικές κύστεις στους οποίους γίνεται λήψη υγρού από την κύστη για τη μέτρηση ενζύμων και καρκινικών δεικτών αλλά και θεραπευτική αναρρόφηση.
•    Σε ασθενείς με υποβλεννογόνιους όγκους πεπτικού όπου διαπιστώνεται από ποια στιβάδα του τοιχώματος εξορμάται ο όγκος και κατά συνέπεια το είδος του.
•    Για τη διάγνωση περιπτώσεων χολολιθίασης ή χοληδοχολιθίασης που δεν ανιχνεύτηκαν από τις κλασικές μεθόδους απεικόνισης (διακοιλιακός υπέρηχος, αξονική ή μαγνητική τομογραφία).
•    Για τη διάγνωση βλαβών των σφιγκτήρων του πρωκτού.

Μέγεθος γραμματοσειράς
Λειτουργία Αντίθεσης