Η ηωσινοφιλική οισοφαγίτιδα (ΗΟ) είναι μια χρόνια ανοσολογική οντότητα, η οποία χαρακτηρίζεται από διήθηση ηωσινόφιλων στο βλεννογόνο του οισοφάγου και οδηγεί σε συμπτώματα δυσλειτουργίας του οισοφάγου.  Είναι μια σπάνια οντότητα που αναγνωρίζεται με όλο και μεγαλύτερη συχνότητα την τελευταία δεκαετία. Ο επιπολασμός της ΗΟ έχει υπολογιστεί ότι κυμαίνεται μεταξύ 43-52/100000 πληθυσμού. ΗΟ είναι πιο συχνή σε άνδρες λευκής φυλής σε αναλογία με τις γυναίκες (Α / Γ 3:1), προσβάλλει όλες τις ηλικίες αλλά είναι πιο συχνή σε παιδιά και ενήλικες κάτω των 40, για λόγους που δεν είναι κατανοητοί. Ο μηχανισμός ανάπτυξης ΗΟ δεν είναι πλήρως κατανοητός, αν και φαίνεται ότι συνδέεται έντονα με ατοπικά νοσήματα όπως άσθμα, αλλεργική ρινίτιδα, ιγμορίτιδα, ατοπική δερματίτιδα και τροφικές αλλεργίες. Διήθηση με ηωσινόφιλα στο βλεννογόνο του οισοφάγου, μπορεί να έχουμε και σε άλλες ασθένειες που εκδηλώνονται με ηωσινοφιλία και γι΄αυτό θα πρέπει να γίνεται διαφορική διάγνωση με τις παρακάτω ασθένειες: ΓΟΠΝ, αχαλασία, λοιμώδη οισοφαγίτιδα (ερπητική, μυκητησιακή, παρασιτώσεις), νόσος συνδετικού ιστού, νόσος του Crohn, ηωσινοφιλική γαστρεντερίτιδα, οισοφαγίτιδα σχετιζόμενη με φάρμακα, υπερηωσινοφιλικά σύνδρομα.

Κλινική εικόνα

Ποικίλλει ανάλογα με την ηλικία του ασθενή.

 • Στα παιδιά τα συμπτώματα είναι μη ειδικά: μπορεί να εκδηλωθεί με συμπτώματα ανάλογα της ΓΟΠ (αναγωγές, οπισθοστερνικό κάυσο),  κοιλιακό άλγος, εμέτους, δυσφαγία, άρνηση λήψης τροφής, θωρακικό άλγος, καθυστέρηση ανάπτυξης, διάρροιες, δυσφαγία, ενσφήνωση βλωμού.
 • Ενώ οι ενήλικες μπορεί να εμφανίσουν, διαλείπουσα δυσφαγία στα στερεά, ενσφήνωση βλωμού στον οισοφάγο, καούρες, θωρακικό άλγος, κοιλιακό άλγος, απώλεια βάρους, ρήξη οισοφάγου.

Διάγνωση

Η διάγνωση περιλαμβάνει:

 • Ιστορικό του ασθενούς για τυχόν αλλεργίες.
 • Κλινική Εικόνα του ασθενή.
 • Ακτινογραφία οισοφάγου.
 • Γαστροσκόπηση, για αποκλεισμό άλλων αιτιών άλλα και για την ανάδειξη των ενδοσκοπικών ευρημάτων της ΗΟ όπως:
  δακτυλιοειδής οισοφάγος, στένωση του οισοφάγου, διαμήκη αυλακώσεις, λευκωπά στίγματα ή εξιδρώματα, οίδημα, ασαφές αγγειακό δίκτυο, εύθρυπτος βλεννογόνος.
 • Είναι απαραίτητη επίσης η λήψη βιοψιών από τον οισοφάγο για την ιστολογική επιβεβαίωσή της (με αριθμό ηωσινόφιλων> 15κοπ), καθώς και η λήψη βιοψιών από το στομάχι και το δωδεκαδάκτυλο για τον αποκλεισμό της ηωσινοφιλικής γαστρεντερίτιδας.
 • Αλλεργιολογικές εξετάσεις.
 • Αιματολογικός έλεγχος.


Η θεραπεία της ΗΟ περιλαμβάνει:

Φάρμακα

 • Αναστολείς αντλίας πρωτονίων Της (PPI). Ένα ποσοστό των ασθενών με ΗΟ μπορεί να ανταποκριθεί στην αγωγή με PPI για 8 εβδομάδες. Η. εκτίμηση Της ανταπόκρισης γίνεται πάλι ενδοσκοπικά με λήψη βιοψιών. Αυτοί οι ασθενείς μπορεί να πάσχουν από ΓΟΠΝ ή από ΗΟ ανταποκρινόμενη στα PPI.
 • Κορτικοστεροειδή. Μπορεί να χρησιμοποιηθούν τοπικά (εισπνεόμενα) ή σε σοβαρές περιπτώσεις να χορηγηθούν συστηματικά.

Διαιτητική θεραπεία. Να ακολουθηθεί δίαιτα στην οποία να αποκλείονται οι έξι πιο αλλεργιογόνες τροφές όπως σόγια, θαλασσινά, ξηροί καρποί, σιτάρι, αυγά και γαλακτομικά. Ή να αποφευχθούν τροφές που προκαλούν αλλεργίες μετά από την τεκμηρίωση των αλλεργικών τεστ.

Ενδοσκοπικές διαστολές σε στένωση οισοφάγου.

Κατηγορίες: Ανώτερο Πεπτικό

Μέγεθος γραμματοσειράς
Λειτουργία Αντίθεσης