Notice: Function _load_textdomain_just_in_time was called incorrectly. Translation loading for the acf domain was triggered too early. This is usually an indicator for some code in the plugin or theme running too early. Translations should be loaded at the init action or later. Please see Debugging in WordPress for more information. (This message was added in version 6.7.0.) in /var/www/vhosts/gastro-care.gr/httpdocs/wp-includes/functions.php on line 6121

Notice: Function _load_textdomain_just_in_time was called incorrectly. Translation loading for the themeisle-companion domain was triggered too early. This is usually an indicator for some code in the plugin or theme running too early. Translations should be loaded at the init action or later. Please see Debugging in WordPress for more information. (This message was added in version 6.7.0.) in /var/www/vhosts/gastro-care.gr/httpdocs/wp-includes/functions.php on line 6121

Notice: Η συνάρτηση _load_textdomain_just_in_time κλήθηκε εσφαλμένα. Η φόρτωση της μετάφρασης για τον τομέα hestia ενεργοποιήθηκε πολύ νωρίς. Αυτό είναι συνήθως ένδειξη για κάποιο κώδικα στο πρόσθετο ή το θέμα που εκτελείται πολύ νωρίς. Οι μεταφράσεις θα πρέπει να φορτώνονται στην ενέργεια init ή αργότερα. Παρακαλώ δείτε τη σελίδα Debugging in WordPress για περισσότερες πληροφορίες. (Το μήνυμα αυτό προστέθηκε στην έκδ. 6.7.0.) in /var/www/vhosts/gastro-care.gr/httpdocs/wp-includes/functions.php on line 6121
Διαιτολόγιο FODMAP – Gastro-Care.gr

 

 

Η δίαιτα FODMAP έχει σχεδιαστεί ώστε να ανακουφίζει από το ενοχλητικό φούσκωμα και τα λοιπά συμπτώματα που χαρακτηρίζουν το Σύνδρομο Ευερέθιστου Εντέρου.

Πρόκειται για ένα διατροφικό πλάνο που αποκλείει τους, βραχείας αλύσου υδατάνθρακες (ζυμώσιμοι ολιγοσακχαρίτες, δισακχαρίτες, μονοσακχαρίτες και αλκοόλες), οι οποίοι ευθύνονται για την εκδήλωση των ενοχλήσεων σε πολλούς ασθενείς με ΣΕΕ.

Η δίαιτα FODMAP σχεδιάστηκε από επιστήμονες του Πανεπιστημίου Μονάς της Μελβούρνης έπειτα από διαπίστωσή τους ότι τα συμπτώματα του ΣΕΕ προκύπτουν από τους υδατάνθρακες και τις φυτικές ίνεςπου περιέχουν ορισμένες τροφές.

 

Στη λίστα των «ένοχων» τροφών κατατάσσονται το ψωμί, το σκόρδο, το κρεμμύδι, ορισμένα φρούτα και λαχανικά, ορισμένα τεχνητά γλυκαντικά, το μέλι και σε κάποιες περιπτώσεις τα γαλακτοκομικά.

Όλες αυτές οι τροφές περιέχουν τα λεγόμενα FODMAPs, ένα είδος υδατανθράκων που δεν απορροφώνται επαρκώς από το λεπτό έντερο. Στα άτομα που παρουσιάζουν ευαισθησία στα FODMAPs, ένα ή και περισσότερα από αυτά ενδέχεται να προκαλέσουν κρίση του ΣΕΕ.

Πέραν αυτών που αναφέρθηκαν παραπάνω, άλλες τροφές με μεγάλη περιεκτικότητα σε FODMAPs είναι οι εξής:

– ζυμαρικά, γλυκά και μπισκότα από σιτάρι, σίκαλη, κριθάρι ή κεχρί

– μήλα, αχλάδια, δαμάσκηνα, ροδάκινα, νεκταρίνια, βερίκοκα, κεράσια, καρπούζι

– μπρόκολο, κουνουπίδι, λαχανάκια Βρυξελλών, πράσα, παντζάρια, μανιτάρια

– αρακάς, φασόλια, φακές, σόγια

– γαλακτοκομικά (για τα άτομα που παρουσιάζουν ευαισθησία/δυσανεξία στη λακτόζη)

– τσίχλες και καραμέλες χωρίς ζάχαρη (με σορβιτόλη ή ξυλιτόλη)

Μερικές από τις τροφές που επιτρέπονται στο πλαίσιο της δίαιτας FODMAP είναι οι εξής: βρώμη, ρύζι, κινόα, ζυμαρικά και ψωμί χωρίς γλουτένη, μπανάνα, μύρτιλο, πεπόνι, καρύδα, σταφύλι, ακτινίδιο, λεμόνι/μοσχολέμονο, πορτοκάλι, παπάγια, ανανάς, σμέουρο, φράουλα (τα φρούτα αυτά να μην ξεπερνούν τη μία μερίδα την ημέρα), πιπεριά, καρότο, αγγούρι, μελιτζάνα, μαρούλι, ελιά, πατάτα, σπανάκι, τομάτα, μοσχάρι, κοτόπουλο, ψάρι και θαλασσινά, αβγό, χοιρινό, τόφου, τυρί τσένταρ, παρμεζάνα, φέτα, ελαίολαδο, φιστίκια, καρύδια.

Στο πλαίσιο δοκιμής που πραγματοποίησαν οι επιστήμονες του πανεπιστημίου του Monash,Melbourne πριν από δύο χρόνια, ζήτησαν από ομάδα ασθενών με ΣΕΕ να αποκλείσουν τα FODMAPs από τη διατροφή τους. Το αποτέλεσμα ήταν το 74% των ασθενών να παρατηρήσει υποχώρηση των συμπτωμάτων (φούσκωμα, πόνος στην κοιλιά, διάρροια, δυσκοιλιότητα κ.α.).

 

Μάλιστα, τα ευρήματα εντυπωσίασαν τόσο τους γαστρεντερολόγους του Βασιλικού Κολεγίου του Λονδίνου που προσάρμοσαν τη δίαιτα στα βρετανικά δεδομένα. Επίσης, πρόσφατα ολοκληρώθηκε η πρώτη δοκιμή στις ΗΠΑ επάνω στη δίαιτα FODMAP, με αποτελέσματα εξίσου εντυπωσιακά με αυτά της δοκιμής στην Αυστραλία.

Συνιστάται στους ασθενείς με ΣΕΕ να συμβουλευθούν το διατροφολόγο και το γιατρό τους ώστε να προσαρμόσουν τη δίαιτα FODMAP στις δικές τους ανάγκες, καθώς κάθε περιστατικό παρουσιάζει ιδιαιτερότητες.

Επίσης, η δίαιτα δεν πρέπει να διαρκέσει για περισσότερο από οκτώ εβδομάδες, καθώς μπορεί να οδηγήσει σε διατροφικές ελλείψεις ή σε ανισορροπία των βακτηρίων του γαστρεντερικού

Κατηγορίες: Διατροφή

Μέγεθος γραμματοσειράς
Λειτουργία Αντίθεσης